Konopné semínko v potravinách

Konopné semeno se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin s vyváženým aminokyselinovým složením, ideálním poměrem esenciálních omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, obsahem rostlinných sterolů, řady vitaminů a minerálních a stopových prvků.

Z nenasycených mastných kyselin je významný především vysoký obsah kyseliny linolové a dále alfa- a gama-linolenové, které jsou součástí buněčných membrán, udržují hormonální rovnováhu, jsou významné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních chorob, roztroušené sklerózy, bronchiálního astmatu, artritidy i vředů.

Konopné semínko je na trhu ve formě neloupané i loupané, ve formě mouky či oleje, a také konopné klíčky. Konzumují se jako doplněk nebo se stávají netradiční složkou potravin (tyčinky, chléb, pečivo, těstoviny, ale i „konopné mléko“, pomazánky aj.). Využít lze i konopné lístky (např. jako špenát či složku čajů) či květy (konopné pivo). Pro příznivé účinky na kůži či vlasy se konopí využívá v kosmetice.

Společnost OLMA, a.s. uvedla v roce 2010 na trh novou řadu jogurtů s názvem Florian Active s 2 % tuku ve 4 ovocných příchutích (jahoda-brusinka, borůvka-arónie, meruňka, tropic), balený po 135 g. Součástí meruňkového jogurtu je konopné semínko.

Konopí použité k potravinářským účelům nesmí obsahovat omamnou látku THC. Evropskou legislativou je stanoven limit pro THC v technickém konopí 0,3 %.

Zdroj: www.agris.cz



26. 1. 2011 v 14.22

Posted by: hanka
filed in Aktuality, Drug Monitoring, Konopí, Léčba, Využití




Legalmarket.cz

Connect with Facebook

Komentáře jsou zavřeny.