Při výrobě kosmetiky z konopí se používá většinou za studena lisovaný konopný olej z ekologického zemědělství. Konopný olej může tvořit základ řady kosmetických produktů (masážní oleje, šampony, krémy, masti a balzámy, čistící pleťové vody a krémy, parfémy, tělová mýdla…), které patří bez nadsázky do té luxusnější kosmetické třídy.
8 důvodů proč se v kosmetice využívá konopný olej?- Obsahuje 73% nenasycené kyseliny gama-linolenové (olej z pšeničných klíčků obsahuje 50%).
- Obdobné účinky na pokožku těla a vlasy jako olej z avokáda, mandlí nebo jojoby a navíc zvyšuje příznivé účinky jiných látek.
- Kyselina gama-linolenová se využívá jako nosná látka pro výtažky z měsíčku a heřmánku, které působí protizáněťlivě a regenerují pokožku
- Vyživujícími vlastnostmi působí blahodárně i na vlasy.
- Pěstí a chrání pokožku před vysoušením, předčasnou tvorbou vrásek a před silným slunečním zářením.
- Výborná roztíratelnost.
- Éterické oleje z výtažků konopných květů dodávají přípravkům nezaměnitelnou vůni kvetoucího konopí.
- Přípravky z konopí udržují pleť vláčnou a hladkou a činí vlasy pevné a lesklé.
Nenasycená esenciální mastná kyselina, která posiluje funkci hydrolipidového pláště a chrání kůži před infekcemi, vysušováním a příliš silným světelným zářením. Používá mimo jiné při léčení neurodemitis a jiných chronických chorob kůže.
Nejdůležitější ochrannou funkci pokožky tvoří její takzvaný kyselý ochranný plášť. Ten reguluje mastné a potní žlázy, drží svrchní šupinky pokožky pohromadě a takto chrání celý organizmus před vznikem či ztrátou vlhkosti. Důležitou složkou kosmetiky s obsahem konopí je esenciální mastná kyselina gamalinolenová, která podporuje na základě svých pokožce podobných vlastností, funkce ochranného pláště, chrání před infekcemi a ztrátou vlhkosti..
Věda
Jelikož se olej lisuje ze semen, byl analyzován obsah THC v konopných semenech drogových a technických odrůd. Semena drogových odrůd obsahovala mnohem větší hladiny THC (35,6–124 mikrog/g) než semena technických odrůd (0–12 mikrog/g). Zjistilo se, že většina THC se vyskytuje na povrchu semen. Jádra drogových i technických konopných semen obsahovala méně než 2 resp. 0,5 mikrogramů THC na gram semen.
Další perspektivy
Z konopného oleje se mohou získávat také tensidy, látky aktivní při praní. Biologicky odbouratelné jsou mnohé tensidy, ale konopný tensid je biologicky kompatibilní a je odbourán, když jiné, také lehce odbouratelné tensidy stále ještě zatěžují vodní toky. Konopné tensidy jsou už po sedmi dnech 100% odbourány. Toto potvrdily vědecké testy nezávislých institutů. Jak přátelsky se konopný tensid chová v přírodě k buňkám a bakteriím, o to radikálněji zatočí se špínou v prádle. Díky biosíle konopného tensidu nemusí prací prostředek obsahovat žádné bělící látky a další látky zatěžující životní prostředí.


