Potravinářský průmysl

Že se po staletí potraviny balily do konopného plátna, aby zůstali čerstvé již víme. Ale z konopí se dají i vyrábět potraviny. V tomto oboru se používají semena (pražená nebo nepražená) na výrobu müsli, chleba, pečiva, do omáček a salátů. Semena obsahují olej, který má lehce ořechovou chuť a je jedním z nejcennějších olejů. Je proto tak výjimečný, že má vysoký obsah kyseliny gamma-linolové.

Tato zvláštní kyselina se používá mimo jiné při léčení neurodemitis a jiných chronických chorob kůže. Olej, který se dnes používá (z rostliny Nachtkerze = noční svíce) je velmi drahý a podává se ve formě kapslí. Chutnou a výhodnou alternativou by bylo zařazení konopného oleje do jídelníčku. Pozn.: konopný olej je nyní k dostání i v kapslích, ale pozor: u gammalinolů platí – všeho i toho dobrého moc škodí.

Podle druhu a místa růstu se podíl linolenové kyseliny v konopí pohybuje mezi 46–70%, tzn. mezi hodnotami oleje slunečnicového a sójového. Praktické je, že konopný olej je až do –15°C tekutý. Hodí se také k výrobě margarínu.

Recepty

Konopné tyčky dle paní Gabrielové

Maminka naší aktivní členky je vynikající kuchařka. Navíc se nebojí přidat do svých oblíbených receptů nějakou tu konopnou surovinu.

Konopný koláč

s loupanými kononpnými semínky

Konopné kuličky plné energie

…jednoduché, chutné, zdravé!

Konopné výrobky na českém trhu