Recepty

Výroba základních surovin, k vaření:

Konopné máslo ze semen

Na THC jsou rovněž bohaté vnější slupky marihuanových semínek. Konopné máslo se dá zhotovit mírným vařením šálku semen v asi 250g másla nebo ghí na nízkém plameni po dobu zhruba pěti minut. Hotové máslo se dá snadno slít. Výsledný polotovar je prakticky bez chuti a může jej pozřít i osoba, které chuť konopí příliš nevyhovuje.

Konopné máslo z listů I.

Dejte vařit vodu, do vařící vody vhoďte máslo. Až se máslo ve vodě rozpustí, přidejte co nejdrobněji nakrájené konopí. Může být sušené i čerstvé. Mohou být i samčí rostliny. Můžete dát i komplet celou rostlinu. Idea je následující – v másle se rozpustí THC a ve vodě se rozpustí látky chuťově nežádoucí. Vařte směs vody, másla a trávy alespoň hodinu. Čím déle, tím lépe. Na závěr přefiltrujte směs přes nějaké plátno nebo třeba přes kávový filtr. Získanou nať vyhoďte. Směs vody a másla dejte do ledničky, máslo ztuhne a půjde oddělit od vody.

Konopné máslo z palic a listů II.

Rozdrcené palice nebo listy a palice (4:1) samičích rostlin konopí (25 g) nasypat do pekáče a dát na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C. Vsypat do kvalitního másla rozpuštěného ve vodní lázni (nejlépe v hrnci s dvojitým dnem na svařování mléka) a za občasného míchání vařit 30 minut. Máslo přecedit přes síto a pak přes jemné plátno do sklenice s uzávěrem

palice a listy se ještě mohou 1,5 hodiny povařit v mléce a získáte tak konopné mléko bhang

Konopné mléko – Ghany

Nejvhodnější je tento nápoj připravovat v hrnci na mléko s dvojitým dnem. 

Rozdrcené konopí (používají se buď jen palice, nebo směs palic a listů v poměru 1:4 – podle žádaného účinku (20 g) nasypat do pekáče a dát na 10 minut do trouby předehřáté na 100°C, rozpustit máslo (50 g) a na mírném ohni v něm osmažit konopí, zalít mlékem (1 litr), přivést k varu a na mírném ohni vařit 1,5 hodiny, přecedit přes síto a pak ještě jednou přes plátno. Nápoj lze ochutit skořicí, hřebíčkem, kardamonem apod. 

Skladovat se dá v uzavřené nádobě v lednici maximálně 2 dny.

Na THC jsou rovněž bohaté vnější slupky marihuanových semínek. Konopné máslo se dá zhotovit mírným vařením šálku semen v asi 250g másla nebo ghí na nízkém plameni po dobu zhruba pěti minut. Hotové máslo se dá snadno slít. Výsledný polotovar je prakticky bez chuti a může jej pozřít i osoba, které chuť konopí příliš nevyhovuje.

Konopná smetana

  • 250 g másla
  • dvě hrsti jemně rozdrobených listů
  • 0,5 litru 12% smetany
  • 0,5 litru mléka
  • 4 hřebíčky, svitek celé skořice, vanilka
Rozpusťte máslo a na mírném plameni v něm 15 minut smažte listy (pozor, aby se nepřipálilo!). Přeceďte přes plátno (získáte tak konopné máslo) a listy vhoďte do studené smetany smíchané s mlékem. Přiveďte opatrně k varu a vařte 1,5 hodiny. Přeceďte přes síto a pak ještě přes plátno. Je výborná s čajem i s kávou – má jemnou mandlovou chuť.

Konopná brandy na vaření

Konopná brandy není určena k pohodovému popíjení. Může však být použita v kterémkoli receptu, jehož součástí je rum či brandy, jako např. v plněném páji, brandy či rumem napuštěném piškotovém chlebíčku nebo drobném rumovém cukroví a dokonce i ve vaječném koňaku, který obsahuje dostatečné množství mléka, vajec a muškátového oříšku ke zlepšení poněkud ostrého a surového charakteru nápoje. Příprava této brandy je docela jednoduchá. Nasypte konopný materiál, který máte zrovna po ruce, do zavařovací sklenice. Můžete použít cokoli, počínaje nejsilnějšími a nejcennějšími palicemi, přes nevyužité stonky a semena. Zalijte rumem, brandy, nebo chcete-li vodkou. Nechte namočené přinejmenším jeden týden. Poté ponořte sklenici do hrnce s horkou vodou. Víčko sklenice odstraňte, aby mohly výpary volně unikat. Hrnec i se sklenicí postavte na sporák a 30 až 45 minut nechte vařit. Ještě horkou kapalinu sceďte a přelijte jí čerstvá semínka stonky apod. Proces namočení, vaření a následné scezení opakujte třikrát až čtyřikrát, až je likér pryskyřicemi dokonale nasycen a je již příliš hustý, než aby se do něj mohlo ještě něco extrahovat. Po konečném vylouhování přefiltrujte do láhve s víčkem a zavřete. Látku s konopnou brandy před použitím dobře protřepejte, jelikož většina aktivních látek se usazuje ke dnu. Je-li roztok nasycen příliš, může se stát, že se určité procento pryskyřic srazí a vytvoří lepkavé žmolky, které se protřepáním nerozpustí. Brandy přidávejte do receptu ještě za tepla. Hrnec s láhví by neměl stát na zapnutém hořáku, neboť ta by mohla prasknout. Vodu pouze přiveďte do varu, pak hořák vypněte, mezitím nechte na láhev s brandy téct teplou vodu z vodovodu, aby se ohřála, a až potom ji vložte do hrnce s horkou vodou. Pokud se žmolky nestačily na první pokus rozpustit, celý proces zopakujte. Láhev přitom ponechte otevřenou, aby z ní mohl vzduch a výpary volně unikat.

Konopný olej

Pro potravinářské užití je třeba z důvodů hygienických i senzorický konopná semena zbavit slupek, což není technický problém.  Výtěžek oleje se pohybuje 35 %. Další úprava spočívá v drcení těsně před použitím přímo v kuchyni anebo pražením, čímž se upraví semena tak, že jsou přijatelná na skus.

Konopný olej po hydrogenaci je použitelný pro výrobu margarinů a ztužených tuků. Vzhledem svému složení se ale ukazuje jako vhodná surovina pro  salátové zálivky (spolu se lněným olejem) díky svému příznivému složení a svým fyzikálně-chemickým vlastnostem.

Sladká konopná kuchyně

Džem – „Majun

Slovem majun je v některých provinciích Indie nazýván silný džem. Jeden způsob přípravy zní: pod grilem opečte dozlatova 7 g čistých marihuanových palic rozložených na suché pánvičce. Dávejte pozor, abyste je nespálili. Opečenou trávu roztlučte v hmoždíři a pak rozmíchejte s 1 šálkem nasekaných datlí, 1/2 šálkem rozinek, 1/2 šálkem pomletých vlašských ořechů, mletým muškátovým oříškem, anýzovými semínky a zázvorem (od každého 1 čajovou lžičku) a 1/2 šálkem medu. Směs vyškrabte do rendlíku, přilijte 1/2 šálku vody a nechte vařit, až všechny ingredience změknou a dají se dobře promíchat. Ještě za horka přidejte 2 polévkové lžíce rozpuštěného normálního nebo marihuanového másla a asi 5 minut povařte na mírném plameni. Nakonec směs nalijte do sklenice s uzávěrem a dejte ztuhnout do lednice.

Kandované kuličky

Tento recept nevyžaduje žádné zvláštní přípravy konopného materiálu, navíc se nemusí vařit. Smíchejte 1/4 kg ořechového másla (kešu nebo mandlové) s přibližně 30 g rozemnuté nebo jemně nasekané marihuany. Přidejte několik polévkových lžic medu dle chuti a trochu od všeho, co máte rádi – sušený rybíz, strouhaný kokos, pomerančovou nebo citrónovou kůru aj. Směs zpracujte, až jsou všechny ingredience dobře smíchány. V dlaních z těsta vyválejte kuličky, každou zvlášť zabalte do celofánu a uchovejte v lednici, aby máslo nežluklo.

Arašídové koláčky

Aktivní pryskyřice se během pečení rozpustí v arašídovém másle, tudíž není zapotřebí žádných konopných polotovarů. V míse promíchejte:
  • 2 šálky mouky
  • 1,5 šálku arašídového másla
  • 2–3 vejce
  • 3/4 šálku medu
  • 1 šálek másla
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 60 g jemně prosáté marihuany

Chcete-li, aby měl recept větší sílu, místo obyčejného másla přimíchejte máslo konopné. Jednotlivé příměsi dobře rozmíchejte. Lžící naberte vžy trochu těstíčka a dejte jej na plech. Jednotlivé kopečky trochu zmáčkněte vidličkou, dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 10–12 minut při teplotě okolo 190°C. Dávejte pozor, abyste koláčky nespálili. Arašídové máslo lze nahradit jiným oříškovým máslem.

Medvědí pracičky

2 hrnky mouky, 1,5 hrnku arašídového másla, 1 hrnek vlažného konopného másla, 0,75 hrnku medu, 2–3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, 0,5 lžičky soli, 2 hrsti jemně rozdrcených a prosátých listůMouku prosijte a smíchejte s přáškem do pečiva. Pak vmíchejte další přísady, těsto je třeba hníst tak dlouhou, až se nelepí. Kousky těsta natlačte do formiček na vánoční medvědí pracičky a v troubě opatrně upečte do hněda (asi 10 minut). Ještě horké obalte v moučkovém cukru.

Marrákešské koláčky

Smíchejte 1 šálek rozpuštěného konopného másla a 1/2 stejného šálku cukru nebo v lepším případě medu. Našlehejte jedno vejce a přimíchejte je spolu s 2 čajovými lžičkami vanilkového extraktu (nebo alespoň vanilkového cukru) k máslu. Obměnou může být výtažek skořicový, pomerančová kůra, citrónová kůra nebo jejich vzájemná kombinace. Přisypte 3 šálky mouky a 1 čajovou lžičkou prášku do pečiva.

Jednotlivé ingredience rukama dobře promíchejte, aby vám vzniklo tvárné těsto. To nechte v lednici asi hodinu uležet. Pak těsto rozválejte zhruba na sílu půl centimetru. Kruhovou formičkou o průměru 2,5 nebo 5 cm vykrajujte z těsta kolečka. Pokud formičky nevlastníte, můžete k vykrajování použít menší skleničku.

Kolečka pokládejte na vymaštěný plech, do středu každého vmáčkněte jednu celou mandli, potřete rozšlehaným vejcem a nechte 6 až 8 minut péci v troubě předehřáté na teplotu 190 stupňů.

Konopné sušenky

  • 150 g konopná semena semletá na mouku
  • 25 g loupaná konopná semena
  • 25 g sezamová semínka
  • 1 lžíce prášek do pečiva
  • 1 lžíce pšeničné klíčky
  • 25 g konopné máslo
  • 2 lžíce konopné (sójové) mléko

Předehřejeme troubu na 190°C. V misce vetřete do másla semínka, prášek do pečiva a všechny ostatní přísady. Přilijte mléko a rukama vypracujte tuhé těsto. Posypte ho moukou a mletými semínky. Vykrájejte půl centimetru silné čtverečky a pečte na vymaštěném plechu 10 minut.

Pečená jablka

  • větší jablka (podle toho, pro kolik lidí se recept připravuje)
  • na osobu alespoň 2 a 1/2 šálku hnědého cukru (chce to sehnat opravdu hnědý, nerafinovaný, ve zdravé výživě budou určitě vědět, o co jde)
  • 1/4 šálku vody
  • 1/3 šálku konopí
  • drcenou skořici na posypání
  • třešně, šlehačku na ozdobení
  • a v horkých letních dnech můžete klidně sáhnout i po kousku zmrzliny
Jablka samozřejmě omyjeme, rozkrojíme na půlky a lžičkou vydlabeme jádřinec. Konopí podrtíme v hmoždíři nebo v drtičce na hrubší prášek a smícháme ho s cukrem, přidáme trochu vody a touto směsí plníme připravená jablka. Posypeme špetkou skořice a ozdobíme třešní. Následně vyskládáme jablíčka na malý pekáč a dáme na cca 15 minut do horké trouby na teplotu 300 stupňů.Podáváme okamžitě po upečení ozdobené trochou šlehačky, popř. se smetanovou zmrzlinou.

Sladká nádivka

200g konopných semen, 100g máku, trochu dětských piškotů, perník na strouhání, cukr, mléko.

Konopná semena přebereme, pak je těsně před namletím nasypeme do kastrolu s vodou – kameny a písek jdou ke dnu a cedníkem můžete vybrat mokrá semínka. Tato technologie oddělení zrna od plev dle Kiefa se osvědčila nejlépe. Poté semínka a mák umeleme na strojku na mák. Vše vaříme v mléce na velmi mírném ohni asi 30–40 min. Za stálého míchání zahuštujeme piškoty a strouhaným perníkem až vznikne velmi hustá kaše. Během vaření přisladíme jak je ctěná libost. Já osobně doporučuji sladit medem či alespoň glukózou. Po vychladnutí můžeme použít tuto nádivku jako náplň do českých buchet, kynuté bábovky, moravských koláčů, či ji sníst samotnou. Mně se nejvíce osvědčila do buchet, kde se obsah THC témeř nesníží pečením. Konopné buchtičky jsou delikátní chuti, ale mají jednu zákeřnou vlastnost jako všechny pokrmy z konopí. Ůčinek se projeví asi za hodinu, takže pozor !

Konopný koláč (bez lepku a ořechů)

  • 125 g másla
  • 200 g nerafinovaného cukru
  • 1 špetka soli
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 130 g pohankové mouky
  • 250 g loupaných konopných semínek
  • 180 g čokolády na vaření
  • ½ balení prášku do pečiva

Máslo, cukr, sůl  a bílky jemně ušleháme. Přidáme pohankovou mouku, loupaná konopná semínka, nasekanou čokoládu a prášek do pečiva. Z bílků uděláme sníh a jemně ho do připraveného těsta vpravíme (nejlépe metličkou). Celé těsto dáme do pomaštěné formy na koláč a pečeme při 180ºC 50–60 minut.

Piškot

Těsto:

  • 6 vajec,
  • 6 lžic mouky,
  • 6 lžic moučkového cukru,
  • dvě lžičky kakaa (není nutné, chcete-li světlou verzi)

náplň:

  • máslo,
  • ořechy,
  • cukr,
  • troška rumu,

· 3 větší a rovnější banány

Piškot — utřeme žloutky s cukrem, ušleháme sníh a na střídačku po lžících vmícháme do žloutků s cukrem mouku a sníh (mícháme lehce, aby nám sníh mícháním neklesl). Upečený piškot přehneme na polovinu (tak, aby v ohybu nepraskl!) delšími stranami k sobě a do místa ohybu vložíme tyčku zhruba o průměru běžného banánu. Já používám kartonové ruličky, na nichž bývá navinut pečící papír, alobal či kuchyňská fólie. Dají se také použít kovové formičky na kremrole, v nouzi třeba i násada od koštěte — je-li hygienicky čistá a zcela prostá bakterií.

Takto ohnutý piškot necháme zcela vychladnout.

Z másla, mletých oříšků, cukru a trochy rumu umícháme tužší náplň. Je možné dělat náplně různé — někomu více chutná máslovější krém jen s trochou oříšků nebol „výživnou“ variantu jen s oříšků a cukru, zcela bez másla. Ale to nezmasti… Oříšky mohou být lískové i vlašské.

Do ohybu vychladlého piškotu vložíme (jako jakousi osu) banány (špičky jim seřízneme a banány položíme těsně vedle sebe) a zbytek plochy pomažeme krémem tak, že u banánů mažeme tak vysokou vrstvu, jako je ten banán, a směrem k opačnému konci vrstvu snižujeme až do ztracena. Poté na namazanou plochu přiklopíme vrchní díl piškotu. Výsledkem je moučník s kapkovitým tvarem řezu. Moučník ještě můžeme polít čokoládovou polevou a posypat barevnou cukrovou rýží. Krájíme asi na 3 cm silné plátky.

HACKERSKÝ dort se šlehačkou

Těsto:

· 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky (0,75 cm),

· 2 hrnky hladké mouky,

· 1 hrnek cukru krupice,

· 1 hrnek oleje,

· 0,5 hrnku rozinek,

· 0,5 hrnku drobně nakrájených ořechů,

· 3 vejce,

· hrst jemně nadrobených listů,

· 1 prášek do pečiva,

· rovná lžíce skořice

Šlehačka:

· 0,5 litru šlehačky (33%),

· 250 g másla,

· 2 hrsti kvalitních listů

· Dále je potřeba hotová čokoládová poleva a meruňkový džem.

Nejlépe je začít s přípravou den předem.

Nejdříve připravte šlehačku – udělejte konopné máslo a listy pak dejte na 1 hodinu vařit ve šlehačce. Nechte vystydnout  a občas promíchejte, aby šlehačka zůstala homogenní a nevytvořila se na ní silná vrstva ztuhlého tuku. Dejte dobře vychladit.

Vymažte a hrubou moukou vysypete dortovou formu (nebo vyšší pekáček) a vyklopte do ní těsto z výše uvedených přísad (prostě fšechno smíchejte dohromady :o)). Rozetřete je tak, aby se zdvihalo směrem k okrajům formy a uprostřed bylo nejnižší. Pečte v dobře předehřáté troubě asi 15–20 minut. Že je těsto upečené poznáte, jestliže do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou. Nechejte chvíli vychladnout a vyklopte – nejlépe na drátěnou mřížku. Nechejte dobře vychladit v lednici, nejlépe do druhého dne.

Povrch dortu pomažte tenkou vrstvou meruňkového džemu a polijte polevou, kterou připravíte podle návodu na obalu. Šlehačku vyšleháte se lžičkou cukru a dort s ní vynalézavě ozdobíte – kombinace tmavohnědé čokolády a světlezelené šlehačky je přímo neodolatelná, věřte mi!

Polévky:

Cibukačka Ruderalis

V dostatečném množství oleje nebo másla dejte osmažit 4 až 5 cibulí nakrájených na tenké plátky. Jakmile cibule zesklovatí, přimíchejte 30 g jemně rozemnutého konopí. Cibuli osmažte dohněda a pak ji sundejte z hořáku. Zasypte 4 polévkovými lžícemi mouky a vše dobře zamíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte dusit asi 5 minut na mírném ohni. Pravidelně směs míchejte, aby se nepřipálila. Mezitím si do hrnce dejte vařit 1 litr vody. Opraženou cibuli s moukou přimíchejte do vroucí vody (trochu vody pak nalejte do kastrolu, vypláchněte jej a vodu nalejte zpět do hrnce). Mějte stále na paměti, že tuky na dně kastrolu obsahují největší množství magické ingredience THC. Dochuťte podle vlastního uvážení a nechte půl hodiny vařit. Přidat můžete i trochu vína, brandy nebo (cítíte-li se na to) konopné brandy na vaření. Servírujte s kysanou smetanou, parmazánem a snítkou kopru. Před podáváním ještě dobře promíchejte. Při nalévání dbejte na to, aby každý stolovník dostal zhruba stejnou porci polévky ze dna i svrchu. Mastnota s THC plave bez zamíchání na povrchu.

Brokokop

Velmi chutná a příjemná polévka na bázi brokolice a konopí (suroviny pro 4 porce).
  • 750 g brokolice
  • 10 g másla
  • 1 a 1/2 l vývaru z kostky (masox)
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml šlehačky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • pár gramů drcených konopných listů (cca 15 – 20 g)
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s nakrájenými košťály. Přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Poté brokolici spolu s vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu, drcené konopné listy a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem, vše necháme 5 minut mírně povařit a chvilku odstát. Druhý den chutná polévka ještě o něco lépe.

Malá slaná jídla:

Tzatziki

2 (8 ounce) containers plain yogurt 2 cucumbers, peeled and seeded 2 tablespoons canna-oil 1/2 lemon, juiced 1 pinch kosher salt 1 pinch black pepper 1 tablespoon fresh dill, chopped 3 cloves garlic, peeled

In a food processor or blender, combine the yogurt, cucumber, olive canna-oil, lemon juice, kosher salt, pepper, dill, and garlic. Process until combined. Transfer to a seperate dish, cover, and refrigerate for at least one hour before serving.

For an added kick, drizzle some canna-oil (preferably olive oil based) on top of the mixture while it’s in the container and let it sit in for more than 2 hours. This one’s perfect for dipping some warm pita bread into, or putting on top of your favorite gyro!

Mojmírovy sýrové konopky

  • 200g tvrdého sýra, vhodný je Eidam, cihla apod.
  • 200g kvalitního másla
  • 200g hladké mouky
  • 1 vejce
  • koření – kmín, mák, sezamové semínko, hrubou sůl na posypání
  • jemně nadrcené kvalitnější konopí podle uvážení, doporučuji 10g
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, mouku, vaječný žloutek (bílek oddělíme, budeme ho potřebovat) a konopí. Vypracujeme tvárné těsto, které necháme několik hodin uležet při pokojové teplotě. Pak vyválíme asi 5mm silnou placku, ze které vykrájíme, např. pomocí cukrářského kolečka, čtverečky. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme solí, kmínem nebo jiným výše zmíněným kořením. Opatrně přendáme na plech a pečeme do zlatavé barvy. Pozor, konopky se pečou poměrně krátce a snadno se připálí, nejvyšší ostražitost je na místě.

Pikantní brynza

Příjemné lehké jídlo, vhodné pro každou denní dobu, s neotřelou chutí, která si Vás jistě získá. Co je k němu zapotřebí?
  • 300 g brynzy
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce nadrobno nasekaných konopných listů
  • 1 menší cibulka
  • mletá paprika (chilli)
Důležité je sehnat dobrou, čerstvou brynzu (pro kuchaře začátečníky – jedná se o slovenskou specialitu, ovčí tvarohový sýr). Pokud jste na Slovensku poblíž nějaké koliby, není co řešit… poproste baču! :o)Brynzu vyšleháme se smetanou, žloutkem a rozměklým máslem v misce. Přidáme jemně rozsekanou cibulku, konopné lístky a špetku mleté papriky, popř. chilli. Dobře promícháme. Podáváme nejlépe s ještě teplým kmínovým chlebem, jako příloha je výborná zelenina.

Learyho sýrové krekry

Vcelku snadný a velmi rychlý recept nám zaslal náš čtenář z Vysočiny. Bude se Vám hodit, pokud si budete chtít přichystat nějakou tu minutku ke sledovaní svého oblíbeného filmu. K přípravě receptu budete potřebovat jeden polotovar. Nejlépe se hodí kulaté krekry bez příchutě, ale v podstatě se dá použít třeba „Telka maková“.Jednotlivé krekry rozložte na plech a ozdobte je malou snítkou konopí, popř. rozdrolte a posypte, jako kdybyste kořenili. Na takto ozdobená kolečka rozložte nakrájený nebo nastrouhaný tvrdý, řádně tučný sýr (cihla, ementál, eidam, cheddar, brie adt.). Můžete vše lehce posypat špetkou sladké papriky nebo kari a šup s tím do trouby na zapečení. Až je sýr řádně roztečen (ale ne ztečen), je vše hotovo a můžete vychutnávat a vychutnávat a vychutnávat…

Zelené langoše

  • 0,5 kg hladké mouky (může být i polohrubá nebo ještě lépe celozrnná)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička soli
  • 20 g droždí
  • 1/4 l plnotučného mléka
  • 1 malý bílý jogurt
  • cca 50 g drceného konopí (v závislosti na tom, jakou část rostliny budete drtit)
  • rostlinný olej na opečení
Z uvedených surovin dobře zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme. Pokud nemáme tolik času, alespoň dáme těsto na nějakou dobu odpočinout do lednice. Čím déle, tím lépe. Poté z těsta vytahováním tvarujeme malé placičky (langoše) a na oleji je po obou stranách opečeme (cca 1 min z každé strany).Potíráme kečupem, utřeným česnekem (v tomto případě pouze jemně), posolíme a posypeme strouhaným sýrem. Jako vždy pozor na to, kolik toho sníte, aby se vám langoše nepřejedly…

Zeleň z Acapulca – konopné guacamoeSmíchejte 3 polévkové lžice vinného octa, 2 čajové lžičky chilli koření a 1/2 šálku rozmělněné marihuany. Nechejte stát asi 1 hodinu v klidu, aby lístky trochu nabobtnaly. Přidejte 3 zralé plody avokáda a 1/2 šálku jemně nasekané cibule. Vše dobře promíchejte vidličkou, až vám vznikne jakási nazelenalá kaše. Podávejte jako hustou omáčku.Tuto omáčku můžete obměnit když, marihuanové lístky několik minut pražíte na pánvi v 1/2 šálku olivového oleje. Směs oleje a konopí pak smíchejte s avokádem, cibulí a chilli kořením. Trochou citrónové šťávy dodáte pikantní chuť. 

Hlavní jídla:

Masové grassburgery

Tuto delikatesu jsem po dlouholetém výzkumu vyvinula, abych napravila tu strašnou ostudu způsobenou naším krajanem, který byl u zrodu macdonaldovského hamburgeru. Testy provedené na vlastní žaludek a nervový systém renomovaným odborníkem JXD proběhly velmi uspokojivě. Zejména po zapití vodníkem! Byl to opravdu moc hezký večer, jen nevím, jak potom našel cestu domů.

500 g mletého masa, 150 g strouhaného eidamu (30%), 200 g strouhané cukety, 3 hrsti jemně drcených sušených listů, 4 rozetřené stroužky česneku, 2 vejce,100 g drobně nakrájené cibule, 150 g nakrájených žampiónů, sůl, pepř, chilli koření, hladká mouka nebo strouhanka na obalení, olej na smažení

Do mísy dejte maso a přidejte strouhaný eidam, strouhanou cuketu, listy, česnek, vejce, sůl a koření, cibuli a žampióny. Směs je třeba dobře prohníst (nejlépe rukama). Vytvarujte z ní karbanátky, obalte v mouce nebo strouhance a pomalu smažte v rozpáleném oleji.

Vegetariánské grassburgery 

  • 500 g vařené kapusty
  • 150 g strouhaného eidamu (stačí 30%)
  • 200 g strouhané cukety
  • 2 hrsti jemně drcených sušených listů
  • 4 utřené stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g drobně nakrájené cibule
  • 150 g nakrájených žampiónů
  • sůl, pepř, sladká paprika, chilli koření
  • hladká mouka nebo strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Kapustu rozkrojte na čtvrtky a dobře uvařte v osolené vodě. Nechte okapat a vymačkejte vodu. Rozemelte na mlýnku na maso nebo rozsekejte nadrobno. Dejte do mísy a přidejte strouhaný eidam, strouhanou cuketu, listy, česnek, vejce, sůl a koření. Na másle krátce osmahněte cibuli a žampióny. Nechte trochu vychladnout a přidejte do mísy. Směs je třeba dobře prohníst. Vytvarujte z ní karbanátky, obalte v mouce nebo strouhance a pomalu smažte v rozpáleném oleji.

Tvarohové karbanátky s konopím

podle Magdaleny (množství asi na deset karbanátků)

  • jedna kostka tučného tvarohu (míchaný tvaroh ve vaničce není vhodný)
  • 150g nastrouhaného tvrdého sýra (Cihla, Eidam ..)
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • sůl, majoránka, pepř, česnek (kdo rád)
  • konopí na vaření, najemno umleté na kávovém strojku
Z těchto ingrediencí smícháme těsto, které necháme při pokojové teplotě několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme lžící větší noky, obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovými přílohami a tmavým chlebem. Účinek se dostavuje asi během jedné až dvou hodin.

Rasta Makarona

Vše dohromady by vám nemělo trvat více než hodinu (příprava cca 4 porcí, v závislosti na vašem apetitu)
  • 400 g makaronů (v nejhorším případě to mohou být i špagety)
  • 40 g hladké mouky
  • 45 g másla
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 125 g strouhaného sýra (nejlepší je Gouda)
  • sůl, černý pepř, muškátový oříšek, několik snítek bazalky
  • 6 rajčat
  • 2 cukety
  • žlutou papriku
  • 30 g nadrceného konopí (pozor na to, jakého!)
Makarony uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Mouku osmahneme na 40 g rozehřátého másla. Za stálého míchání přilijeme mléko a necháme přejít varem. V omáčce roztavíme 100 g sýra, osolíme, opepříme, přisypeme konopí a mírně okořeníme muškátovým oříškem. Rajčata rozkrájíme na osminky, cukety na plátky.Zapékací formu vymažeme zbytkem másla a navrstvíme do ní střídavě makarony a zeleninu. Zalijeme omáčkou a posypeme zbylým strouhaným sýrem. Zapékáme při 200 °C asi 35 minut. Hotový pokrm ozdobíme snítkou bazalky a žlutou paprikou.

Kuřecí Tikka Masala

Dvě kuřecí prsa

2 x větší cibule

2 stroužky česneku

Graham Masala (tesco, nebo speciální obchody)

Drcený koriander

Smetana ke šlehání

Kuřecí nakrájejte na nudličky, osolte, k tomu najemno nakrájejte dvě cibule a dva stroužky česneku. Na marihuanovém másle osmahnete cibulku s česnekem, po té přidáme nakrájené maso do zlatova. Potom přidejte koření, a zalijte smetanou (může být konopná), nechte lehce zredukovat, pak přidejte pokrájené rajče a 3 lžíce bíleho jogurtu nebo zakysané smetany, lehce nechte probublat. (případně jde zahustit trochou škrobu nebo hladké mouky – rozmíchané v troše studené vody) – musí se nechat povařit. Podávejte s basmati rýží. 

Jihočeská vepřová roláda (s konopím)

· 800 g vepřového masa(jde použít i krkovice),

· sůl, pepř, majoránka,

· konopné listí,

· hořčice,

· 100 g prorostlé uzené slaniny

· olej,

· 2 vejce,

· grilovací koření,

· konopné máslo,

· konopné mléko,

· housky,

· párek,

· okurka,

· kapie 

Maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a necháme uležet (než uděláme mléko a máslo,času dost).Takže se vrhneme na výrobu konopného mléka a másla (nebudu to zde zbytečně opakovat…) Rozkrájíme si housky na kostičky přidáme česnek, pepř, sůl, pokrájenou slaninu(salám), majoránku, v misce vedle si promícháme vejce s mlékem,jemně osolíme a zalíváme směs housky a ostatniho koření!!pozor nepřelijte!!tak vytvoříme nádivku. Nádivku rozprostřeme na maso, přidáme plátek slaniny, okurku, kapii, párek a vše co přijde k chuti.(Každý podle svého gusta) Roládu stočíme, převážeme nití a na oleji opečeme ze všech stran. Potom podlijeme horkým vývarem, přikryjeme a pečeme asi 50 minut v troubě. Grilovací koření rozmícháme v trošce oleje, potřeme ním roládu a dopečeme bez přikrytí. Roládu necháme vychladnout, krájíme na plátky a podáváme s bramborem výborná je kombinace Kočičák-Roláda-Budvárek. Pokud chceme roládu teplou, tak ji nakrájíme a potom plátky ohřejeme v troubě nebo mikrovlné troubě. Studená roláda se krájí mnohem lépe.

Konopné nápoje

Konopný sirup

Je z knihy Paula Benhaima: Konopí, zdraví na dosah (doporučuju přečíst).

  • květy z 20 rostlin konopí (nebo 500g čerstvých konopných semen)
  • 1,8 kg cukru
  • 1 čajova lžička kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 1,2 l pramenité vody
Cukr nasypte do vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Květy vhoďte do velké vysterilizované nádoby a přelijte je sladkou vodou. Sterilizaci proveďte varem po dobu dvou minut. Dřevěnou lžící vmíchejte kyselinu citronovou. Přidejte citronovou kůru a citron nakrájený na plátky. Nechte den odstát. Sceďte a přelijte do vysterilizované nádoby. Získáte litr a půl koncetrované konopné šťávy.Na závěr malé upozorněni: je to normální drink, takže nečekejte růžové slony a zelené zebry, ale kdybyste místo té vody dali vodku…

Konopný koktejl I.

Smíchejte přibližně 15g jemně rozdrobených marihuanových listů a květů a 1 litru smetany a mléka (půl na půl). Přidejte zarovnanou lžičku lecitinových granulí. Rozmixujte. Vařte na mírném plameni 10 minut. Ještě za tepla přimíchejte několik polévkových lžic medu. Přelijte opět do mixéru, přidejte 1 čajové lžičky vanilkové esence a dejte zchladit na několik hodit. Před konzumací opět promixujte.

Konopný koktejl I.

Do vody namočíme 1 hrníček bio konopných semínek na 4 – 8 hodin. Vodu vylijeme a semínka dáme do kuchyňského mixéru. Zalijeme studenou vodou. Podíl: 1 hrníček semínek : 2 hrníčky vody (stejný postup jako u mandlového mléka). Mixujeme alespoň 1 minutu a přecedíme skrze jemné sítko. LAHODNÉ. Někdo přidá do mixéru 2 datle či pol. lžíci javorového sirupu pro oslazení. Lze vyrobit z neloupaných i loupaných semínek. My preferujeme celá, takže se slupkou. Mléko vydrží v lednici 2–3 dny. Nejlepší ovšem píti rovnou.

Duq-E Wah-Dat Konopné květy se rozemelou, smíchají s cukrem a rozpustí v mléce.

Tonic I. 4–5 čerstvých konopných květů se smíchá s jedním litrem bílého rumu nebo vína. Tonikum je hotovo asi po jednom týdnu. Jedna sklenice denně má zlepšit náladu a zdraví.

Tonic II. Čerstvé kořeny vyčistíme, rozřežeme a pokryjeme bílým rumem. Tonikum pijeme po třech až čtyřech týdnech.

Ganja Tea Vyvaříme listy a stonky. Slijeme a dochutíme mlékem a medem nebo cukrem, Dávkování je velmi individuálně odlišné.

Prostředek proti bolestem a pro uvolnění Listy konopí usušené na slunci se uvaří (asi 5g na 0,25l vody). Můžete přidat aromatické rostliny. Tento dekokt se pije před spánkem proti migréně a topornosti (možno pít před večeří).

Konopné víno Čajovou lžičku myrty a plnou hrst konopných květů naložíme na týden do 1l suchého řeckého bílého vína a necháme macerovat. Před pitím přecedíme.

Licor Do Maconha Hrstku květů marihuany naložíme po dobu dvou týdnů do jednoho litru bílého rumu. Květy zůstanou v láhvi, dokud není vyprázdněna.